MILITÆRHISTORISK SAMLING - GAUSDAL


SVERIGE
Ca 50000 nordmenn måtte flykte til Sverige under krigen. De aller fleste av meget gode grunner, og med livet som innsats. Mange ble også skutt under fluktforsøket. Før Stalingrad var vi ikke særlig velkomne i Sverige, mange ble faktisk sendt tilbake til Norge med fare for sine liv, andre ble internert. Arbeidsføre menn ble sendt på tømmerhugst. Tyske soldater og militært materiell hadde derimot fritt leide gjennom Sverige. Norgesvennen og ildsjelen Dosent Harry Sødermann, kjempet for å få til en norsk militær avdeling i det nøytrale Sverige. Han fikk etter mye om og men anledning til å samle potentielle våpenføre menn i såkalte "helseleire". Her ble de registrert og fikk nok også noe militær opplæring. I slutten av 1943, etter Stalingrad, fikk Harry Sødermann og hans hjelpere lov til å sette igang opplæring av politifolk, med tanke på å holde ro og orden i Norge etter en mulig kapitulasjon. Disse avdelinger ble kalt Rikspoliti. Senere ble dette utvidet til reelle feltbataljoner, som av strategiske grunner ble kalt Reservepoliti. Ialt ble det utdannet 8 Rikspolitikompanier og 9 Feltbataljoner, ca 15000 mann fullt utrustet med lette og tunge våpen, biler og hester. Dessuten spesialavdelinger som feltsykehus, sanitet, samband, radio, bilkompani, marineartilleri og lotteavdeling. 2 feltbataljoner og 2 rikspolitikompanier ble sendt til Finnmark allerede i januar 1945, og bidro til frigjøringen av Finnmark. Noen ble sendt med Bernt Balchens fly fra Kallax flyplass ved Luleå til Høybuktmoen flyplass ved Kirkenes, og gikk på ski over Finnmarksvidda til Karasjokk, Skoganvarre og Lakselv. Noen kom seg med store strabaser frem til Kautokeino gjennom Nord-Sverige, Finnland via Karesuando.
Kilde: Reidar A. Bergs hjemmeside
74, To norske offiserer fra Polititroppene på tur sammen med sivilist.
Monumentet til Morokulien på grensen ved Eda. To av personene står i Norge og han til høyre på fotografiet står med ett ben i hvert land.
86, Polititroppene stiller opp. Dette er nok en transportavdeling. I bakrunnen ses både lastebiler, busser og en ambulanse
87, Polititroppene stiller opp. Dette er nok en transportavdeling. I bakrunnen ses både lastebiler, busser og en ambulanse. Kjøretøyene til høyre er kamuflasjemalt.
79, Polititroppene stiller opp ifm høstøvelse. Alle hadde svenske uniformer.
76, Øvelse høsten 1944. Matlaging på feltkjøkken. Et par soldater følger med og lærer matlaging under feltforhold
75, Norsk politisoldat steiker kjøttkaker på feltkjøkken sammen med lotter. Øvelse høsten 1944.
84
77, Transport av skadet soldat på åpen lastebil. Legg merke til skuende svenske sivile.
78, Transport av skadet soldat i båt over innsjø
80, Transport av skadet soldat på båre festet mellom to sykler. En elv krysses
85, Transport av skadet soldat på båre festet mellom to sykler.
72, Skadd politisoldat før opererasjon under feltforhold ifm øvelse. Har får et siste trekk av en sigarett før narkose.
71, Skadd politisoldat opereres under feltforhold.
81, Norsk lotte øvelsesskyter med svensk 9mm Lathi pistol.
82, Kamuflert fremrykkende politisoldat.


 


If you have some information or question about my site, please send me a mail.
I am interesting in all information or comment you may have.

SEND A MAIL


BACK TO WW2 PAGE